закрила

закрила
закрѝла
същ ж без мн proteziòne f, difèsa f, tutèla f
вземам нкг под своя закрила prendere qu sotto tutela

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

 • закрила — същ. защита, покровителство, сигурност, протекция, застъпничество, опека, помощ, подкрепа, охрана същ. подслон, убежище същ. крило същ. владение, съхранение, грижа същ. егида, щит, броня същ. защитник, закрилник …   Български синонимен речник

 • ТВі — ООО «Телерадиокомпания „Телерадиомир“» Страна …   Википедия

 • аманет — (тур emanet) 1. препорака, закрила, безбедност, 2. доверба, чување, завет, светиња, 3. предмет што се дава на чување …   Macedonian dictionary

 • паладиум — (грч. Palladion) 1. легендарна статуа на божицата Атина Палада што, според старогрчкиот мит, паднала од небото и била чувана во Троја се сметало дека никој не може да го освои градот се додека статуата е во него 2. фиг. секое нешто за кое се… …   Macedonian dictionary

 • палиум — (лат. pallium) 1. вид старогрчка наметка ја носеле и старите Римјани 2. дел од облеката на католичките бискупи како знак на нивното достоинство и духовна власт 3. фиг. закрила …   Macedonian dictionary

 • патерица — (грч. pateritza) 1. стап, тојага 2. епископски стап, владиков жезол (како знак на духовната власт кај православните) 3. закрила, заштита 4. потпорна гредичка, штица, пречка, летва 5. денот по верски празник …   Macedonian dictionary

 • патронажа — (фр. patronage) заштитништво, заштита, закрила, покровителство …   Macedonian dictionary

 • патронат — (фр. patronage) заштитништво, заштита, закрила, покровителство …   Macedonian dictionary

 • протекторат — (лат. protectorats) 1. покровителство, заштита, заштитување, закрила, одбрана воопшто 2. формално покровителство на посилна држава над послаба (фактички тоа покровителство претставува облик на зависност) 3. земја што е под такво покровителство …   Macedonian dictionary

 • тутела — (лат. tutela) 1. прав. старателство (на малолетник) 2. фиг. заштита, закрила …   Macedonian dictionary

 • арка — същ. покровителство, закрила, подкрепа, протекция …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”